Friday, May 23, 2008

Josep Pla parla de Borges

Dins la seva obra completa, Josep Pla menciona Borges només una vegada:

Buenos Aires, 11 de decembre 1963. Dinar a la casa de López Llausàs, amb els escriptors argentins Eduardo Mallea, Mújica Laínez i el jove Murena.
. . .
Després, la concurrència literària es posa a parlar amb gran fluència de l’escriptor José Luis Borges, que jo considero un fantasista (desgraciadament amb poc sabor de la realitat), molt fi i de gran joc mental. La concurrècia afirma, per fer-ne l’elogi, que Borges ho sap tot. Elogi magre i terriblement equívoc! Resulta només que, ahir, un jurat que no recordo atorgà a Borges un premi de tres-cents mil pesos. Apareix de seguida la punta de la navalla afilada i directa dels escriptors. El mateix efecte que si em trobés a Madrid.
Em semblen interessants les paraules pla de retorica que en Pla úilitza aquí. Encara que diu que li ha otorgat un premi substanciós, però ell no pot recordar qui era. També m’és interessant que malgrat que ell vistita amb altres excritors, no apareix mai altre referencia directa al Borges dins l’obra completa. Amés a pesar de la seva crítica de en Borges, que ell és “desagraciademant amb poc sabor de la realitat,” em sembla que estalvia una crítica més forta per als altres escritors Argentins. A part d’això la descripció per al Borges em sembla un elogi. Qué us sembla a vosaltres?

1 comment:

Xavih said...

Zach,
Em sembla molt interessant la teva reflexió. Crec que no és ben bé un elogi. És una mostra d'interrès i de respecte. Podem comparar amb el silenci sobre Gabriel García Márquez...
Però hi ha una altra ita de Pla obre Borges: es troba a "Notes per un diari 1966", dins, Obra Completa Volum A "Per acabar", pp.714-715. Potser podries penjar la pàgina al blog.
Pla diu: "Borges no és un escriptor de la vida, és un escriptor dels llibres." En resum, diu que Borges escriu molt bé però que no l'interessa...
To be continued...
Xavi