Tuesday, August 19, 2008

Pensaments de Pere Calders

Llegint la col·lecció de contes de Pere Calders he trobat alguns pensaments molt interessants, us els poso:

"L'herència dels retrats i de les ànimes"
El meu conegut envellia ràpidament. D'accord amb les mevas temences, havia emprès una cursa folla cap al desenllaç, menyspreava de viure els dies grisos, anodins, l'interès dels quals radica en l'imprevist que esperem a cada minut, i que són només el farciment de fets més considerables, com el mal lector que, abandonant els esplais literaris del novel·lista, salta pàgines senceres en exigència del desenllaç que hom li ha promès.

Vaig pensar que aquesta enllaç que fa Calders enter la vida i la lectura valia commentaris. És veritat que ens agrada una lectura ple de sopresa? O llegim per altres raons. Per la meva part crec que tant la vida com la lectura pot oferir coses molt agradables que ja esperem.

"Pista fantasmal"
O bé registrau per sempre en la vostra memòria una imatge, un fet banal que a través dels anys es mantindrà fresc en vosaltres, passant per sobre de fets més importants i imatges més vives d'ahir mateix.

Només volia subratllar la idea de la banalitat, una idea que vaig senyallar dins la obra de Josep Pla (i Borges), perquè hi ha aquesta facinació amb la banalitat de aquests autors? Recordeu que aquesta cita ve del mateix autor que va alabar l'imprevist.

No comments: